Federatia Transylvanet a reusit sa stopeze lucrarile de montare a contoarelor de curent pe fatadele cladirilor monument istoric, in localitatea Hoghilag, jud. Sibiu, printr-o petitie semnata de membrii Federatiei, petitie trimisa catre institutii precum Parlamentul României; excelenta sa, presedintele României; Primul Ministrul României; Comisia Europeană; Ministerul Culturii și Identității Naționale, Comisia Națională a Monumentelor Istorice; Institutul Național al Patrimoniului; Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice; Agenția Națională a Ariilor Protejate; Delegația Unesco București, Consiliul Județean Sibiu, DJC Sibiu, Inspectoratul de Stat în Construcții precum și Electrică Distribuție Transilvania Sud.

casa 1 Marpod detaliu casa 1 Marpod hoghilag 1 hoghilag 4

In urma sesizarilor facute de catre Federatie, s-au intrunit reprezentantii Electrica, reprezentantii Federatiei si telefonic, reprezentantii Directiei pt Cultura, iar in urma dezbaterilor s-a promis mutarea pe stalpi a contoarelor deja existente pe fatade si montarea urmatoarelor contoare conform documentatiei tehnice avizate.

IMG_6917 18486039_1442119892514755_1829622953790098075_n

Totodata, demersul Federatiei a atras si reactia presei. Puteti vedea articolele si materialele pulicate pe link-urile de mai jos:

  1.  http://www.sibiunews.net/articole/23-administratie-locala/16171-ups-conditia-impusa-de-djc-pentru-avizul-necesar-lucrarilor-de-la-electrica-la-hoghilag-pentru-faza-urmatoare-amplasamentul-cutiilor-de-masurare-pe-fatadele-imobilelor-se-va-stabili-de-comun-acord-cu-reprezentantul-d-j-c-sibiu-in-urma-unei-deplasari-la-fa.html
  2.  http://observator.tv/social/contoare-electrice-puse-pe-cladiri-istorice-209687.html
  3. http://stirileprotv.ro/stiri/social/revolta-intr-o-comuna-din-sibiu-din-cauza-montarii-unor-contoare-de-curent-pe-case-vechi-de-sute-de-ani-e-o-crima.html
  4.  https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/05/09/comunicat-de-presa-federatia-pentru-patrimoniul-transilvanean-15-53-32

De acum inainte, DJC le va cere celor de la Electrica documentatia completa cu pozitionarea exacta a contoarelor, inclusiv fatade sau stalpi, dupa caz etc, iar Comisia Zonala a Monumentelor Istorice Nr 9 ( Sibiu , Alba, Mures) a hotarat sa faca o propunere de schimbare a legislatiei retelelor electrice.

Acest caz nu este singular in judetul Sibiu. Exista inca 9 sate in care s-au realizat lucrari similare sau sunt preconizate astfel de lucrari: Marpod, Cartisoara, Blajel, Saros pe Tarnave, Rusciori etc.

IMG_6804

In acest moment lucrarile Electrica s-au interupt si pentru a tine cont de recomandarile noastre, vor face rost de toate plansele cu zonele de protectie din PUG-uri pentru a stii exact unde trebuie sa monteze contoarele pe stalpi.
Lucrarile vor ramane in atentia noastra.

Ne bucuram de amploarea pe care a luat-o acest demers si speram sa fie un exemplu de urmat si in alte localitati cu cladiri valoaroase, inainte ca acestea sa fie afectate.