Casa ta, amprentă în timp

Învățăm să îngrijim patrimoniul! Fie că este vorba de casa în care locuim, de strada noastră sau de piața din centrul istoric, fie că locuim la oraș sau la sat, patrimoniul este atât un bun al nostru al tuturor cât și un mijloc prin care ne lăsăm amprenta asupra prezentului și viitorului.

De aceea, Complexul Național Muzeal ASTRA, Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității și Fundația Mihai Eminescu Trust au desfășurat o campanie de informare și de dezbateri privind modalitățile în care ne-am putut bucura de arhitectura și mediul satului sau orașului nostru.

Campania s-a desfășurat în ară în orașele Sibiu, Brașov și Sighișoara, precum și în 16 sate: Târnăvioara, Mălâncrav (județul Sibiu), Viscri, Criț, Roadeș, Meșendorf, Cristian, Hălchiu, Vulcan, Racoș (județul Brașov), respectiv Archita, Apold, Daia, Stejăreni, Criş, Alma Vii (județul Mureș). Am reușit să discutăm cu un număr de peste 700 de locuitori, prin întruniri organizate în aceste localități și prin vizite la casele tradiționale.

Aceste întruniri au avut ca scop informarea locuitorilor cu privire la utilizarea și îngrijirea corectă a patrimoniului local, la valorificarea potențialului turistic al caselor, al străzilor și nu în ultimul rând la utilizarea legislației din domeniu. Locuitorii și-au manifestat interesul exprimându-și opiniile referitoare la ceea ce ar fi necesar pentru a păstra și valorifica mai bine arhitectura, obiceiurile și tradițiile regiunii noastre. S-au distribuit de asemenea  pliante cu informații utile și ușor de aplicat pentru intreținerea și valorificarea clădirilor tradiționale.