Audieri publice in Sighisoara

NE PASĂ DE VIITORUL ORAȘULUI NOSTRU !

Viitorul păstrării titlului de sit Unesco al orasului nostru, Sighișoara, este în mâinile voastre! Arata că iți pasă de viitorul orașului tău!

Sighișoara se degradează, implica- te!

Gradina de Vara  Casa Serbu, Tamplarilor 9  Casa Burlacu, Cositorarilor 4

AUDIEREA PUBLICĂ va avea loc în data de 8 februarie 2016, la orele 13:00, in Sala Mare a Primăriei Municipiului Sighișoara

Romania ocupa ultimul loc pe plan european în ce privește grija pentru patrimoniu, deși pământul romanesc abundă în vestigii care ne dezvăluie trecutul.

Alte tari trăiesc din exploatarea patrimoniului, aloca finanțări uriașe pentru conservarea zonelor istorice și gestionează inteligent un domeniu care generează venituri. Nu și Romania, unde o amplă campanie de punere în valoare a cetăților medievale riscă să devina un fiasco total.

O spoiala națională, cu lucrări de mântuiala și restaurări care dau bine în poze, dar sunt un dezastru la cea mai mica atingere. Simboluri naționale cad prada unor șantiere necontrolate, în care, nu este important ce rămâne după restaurări, ci cât se câștigă la metrul cub de investiție. În urma șantierelor pe bani grei, în loc să se numere turiștii, se aduna problemele.

În prezent, pe de o parte, legislația constrânge sau oferă reglementări insuficiente, dar pe de altă parte legile sunt aplicate inconsecvent sau, în cazul încălcării lor, lipsesc sancțiunile.

Avem, așadar, șansa, dar și responsabilitatea de a ne implica în procesul participativ de propunere a stimulentelor pentru proprietarii conștiincioși dar și amenzilor pentru descurajarea delăsării şi nepăsării privind casele din patrimoniul cultural!

Transylvanet – Federația pentru patrimoniul transilvănean împreuna cu fundația Mihai Eminescu Trust consideră necesară și oportună desfășurarea unor consultări publice pe tema “Cum putem încuraja proprietarii conștiincioși de clădiri de patrimoniu și descuraja delăsarea și nepăsarea? Care este raportul optim dintre stimulente si amenzi?”, inițiind un prim pas în acest sens prin punerea în discuție, într-un format riguros, bazat pe argumente, a nevoii de stimulente, suport dar și amenzi pentru proprietarii de case patrimoniu cultural.

Invităm pe toți cei care cred că pot aduce o contribuție la propunerile de stimulente și amenzi, să își exprime opinia în cadrul audierii publice prin formularea în scris a unor propuneri, sugestii și răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Consiliul local ar putea lua în considerare ca veniturile suplimentare în bugetul local pe anul 2016 provenite prin aplicarea noului Cod fiscal (modificări in modul de impozitare a proprietăților persoanelor fizice) să fie direcționate pentru finanțarea reabilitării și consolidării clădirilor de patrimoniu?
  2. Ce opinie aveți despre impozitarea suplimentara a proprietăților lăsate in paragina? Ar trebui să se amâne sau să se aplice cât mai urgent? Cum ar trebui să acționeze autoritățile față de proprietarii clăirilor degradate și neîngrijite?
  3. Care din următoarele stimulente v-ar ajuta să întrețineți corespunzător proprietățile?
    1. Cofinanțarea de la bugetul local a costurilor de avizare a lucrărilor și simplificarea procedurilor birocratice
    2. Cofinanțarea costurilor de reabilitare, reparații și întreținere a clădirilor istorice
    3. Scutire de la plata impozitului pe proprietate pentru clădirile de patrimoniu din ansamblurile și siturile monument istoric

Opiniile dvs. pot fi transmise în scris, până în data de 05.02.2016, orele 17, la adresa de email contact@mihaieminescutrust.ro.

Documentele consultative necesare pentru participarea la audierea publică sunt (faceți click pentru a vizualiza sau a descarca documentele):

1. FORMULAR DE INSCRIERE

2. INDRUMAR REDACTARE DEPOZITIE SCRISA

3. MOTIVATIA AUDIERII PUBLICE

4. CHEMAREA LA ACȚIUNE

5. REGULAMENT AUDIERE PUBLICĂ

6. BIBLIOGRAFIA CONSULTATIVĂ:

Programul de Guvernare al Guvernului Ciolos pag. 7 – capitolul 8.2. Cultura

Ghidul Strategiei Nationale de Aparare a Tarii 2015-2019 pag. 34-35

Proiect Norme Cod Fiscal TITLUL IX Impozite si taxe locale pag. 55 din document (pag. 564 din norme) – art. 169 din Normele la Codul Fiscal pentru punerea in aplicare a prevederilor art. 489 alin. (5) din Codul fiscal, privind cladirile/terenurile neingrijite situate in intravilan

Noul Cod Fiscal

 

Din spectatori pasivi ce urmăresc de pe margine drama patrimoniului, deveniți actori activi!

Exprimați-vă deschis opinia despre soarta patrimoniului! Asumați-vă soluțiile și implicați-vă activ în luarea deciziilor!

Participând, dobândiți puterea de a vă influența viitorul!