Audieri publice in Brasov

NE PASĂ DE VIITORUL ORAȘULUI NOSTRU !

1  Culoar case Brasov  4

AUDIEREA PUBLICĂ va avea loc în data de 28 ianuarie 2016, începând cu ora 16:00, la Casa Baiulescu (Livada Poștei, lângă Școala Gimnazială nr.6).

Municipiul și județul Brașov au un patrimoniu de nivel european și un potențial deosebit pentru a dezvolta turismul cultural. Sunt multe case tradiționale în mediul urban și rural, care îşi păstrează farmecul arhitectural, având şi valoare de locuire. De multe ori, însă, starea lor este precară și devin chiar un pericol, în special din cauza vechimii, necesitând reabilitare. Din păcate, întâlnim tot mai des situații în care casele vechi sunt abandonate sau sunt restaurate în stil modern, prost înțeles, care afectează patrimoniul cultural şi arhitectura tipică zonei.

Legislația în vigoare constrânge sau oferă reglementări insuficiente pe de o parte, iar pe de altă parte legile sunt aplicate inconsecvent, iar dacă sunt încălcate, lipsesc sancțiunile.

Avem șansa și responsabilitatea de a ne implica în decizia publică propunând stimulente pentru proprietarii conștiincioși și corecți și amenzi pentru descurajarea delăsării şi nepăsării privind casele din patrimoniul cultural!

Transylvanet–Federația pentru patrimoniul transilvănean’’ propune desfășurarea unor AUDIERI PUBLICE cu tema: Cum putem încuraja proprietarii conștiincioși de clădiri de patrimoniu și descuraja delăsarea si nepăsarea? Care este raportul optim dintre stimulente și amenzi?”

Invităm pe toți cei care cred că pot aduce o contribuție la propunerile de stimulente și amenzi, să își exprime opinia în cadrul audierii publice prin formularea în scris a unor propuneri, sugestii și răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Consiliul local ar putea lua în considerare ca veniturile suplimentare în bugetul local pe anul 2016 provenite prin aplicarea noului Cod fiscal (modificări in modul de impozitare a proprietăților persoanelor fizice) să fie direcționate pentru finanțarea reabilitării și consolidării clădirilor de patrimoniu?
  2. Ce opinie aveți despre impozitarea suplimentara a proprietăților lăsate in paragina? Ar trebui să se amâne sau să se aplice cât mai urgent? Cum ar trebui să acționeze autoritățile față de proprietarii clăirilor degradate și neîngrijite?
  3. Care din următoarele stimulente v-ar ajuta să întrețineți corespunzător proprietățile?
    1. Cofinanțarea de la bugetul local a costurilor de avizare a lucrărilor și simplificarea procedurilor birocratice
    2. Cofinanțarea costurilor de reabilitare, reparații și întreținere a clădirilor istorice
    3. Scutire de la plata impozitului pe proprietate pentru clădirile de patrimoniu din ansamblurile și siturile monument istoric

Opiniile dvs. pot fi transmise în scris, până în data de 25 ianuarie 2016, ora 16:00, la adresa de email asoidc@yahoo.com.

Documentele consultative necesare pentru participarea la audierea publică sunt (faceți click pentru a vizualiza sau a descarca documentele):

1. FORMULAR DE INSCRIERE

2. INDRUMAR REDACTARE DEPOZITIE SCRISĂ

3. MOTIVAȚIA AUDIERII PUBLICE

4. CHEMAREA LA ACȚIUNE

5. REGULAMENT AUDIERE PUBLICĂ

6. BIBLIOGRAFIA CONSULTATIVĂ:

Programul de Guvernare al Guvernului Ciolos pag. 7 – capitolul 8.2. Cultura

Ghidul Strategiei Nationale de Aparare a Tarii 2015-2019 pag. 34-35

Proiect Norme Cod Fiscal TITLUL IX Impozite si taxe locale pag. 55 din document (pag. 564 din norme) – art. 169 din Normele la Codul Fiscal pentru punerea in aplicare a prevederilor art. 489 alin. (5) din Codul fiscal, privind cladirile/terenurile neingrijite situate in intravilan

Noul Cod Fiscal

 

Din spectatori pasivi ce urmăresc de pe margine drama patrimoniului, deveniți actori activi!

Exprimați-vă deschis opinia despre soarta patrimoniului! Asumați-vă soluțiile și implicați-vă activ în luarea deciziilor!

Participând, dobândiți puterea de a vă influența viitorul!