Audieri publice

CONTEXTUL ACTUAL

Orașele și satele din sudul Transilvaniei au un potențial deosebit pentru a dezvolta un turism cultural de patrimoniu de nivel european. Sunt multe case tradiționale în mediul urban și rural, care îşi păstrează farmecul arhitectural, având şi valoare de locuire. De multe ori, însă, starea lor este precară și uneori chiar prezintă un pericol, în special din cauza vechimii, necesitând reabilitare care implică consolidarea, reparaţia capitală sau parţială, restaurarea, conversia/reconversia funcțională. Din păcate, întâlnim tot mai des situații în care casele vechi sunt abandonate sau sunt restaurate în stil modern, prost înțeles, care afectează patrimoniul cultural rural şi arhitectura tipică zonei.

În acest moment, apar diverse declarații în presă din partea autorităților locali și naționale cu privire la situația patrimoniului național și a măsurilor propuse spre adoptare. Câte exemple puteți găsi mai jos:

www.hotnews.ro/stiri-esential-20729388-klaus-iohannis-avem-infrastructura-culturala-fragila-putem-avea-cultura-performanta-daca-nu-investim-educatie.htm

www.turnulsfatului.ro/2016/01/06/proprietarii-de-imobile-darapanate-pot-dormi-linistiti-sibiul-nu-ii-va-sanctiona-nici-un-fel/

www.turnulsfatului.ro/2016/01/15/astrid-fodor-inspectat-cladirea-de-pe-9-mai-din-care-s-prabusit-o-bucata-de-zid/

www.romaniacurata.ro/prezervarea-patrimoniului-national-este-o-chestiune-de-siguranta-nationala-scrisoare-deschisa-adresata-d-lui-vlad-alexandrescu-ministru-al-culturii/

www.dcnews.ro/top-ora-e-cu-cele-mai-mari-impozite-pe-locuin-e-in-2016_493770.html

jurnalul.ro/bani-afaceri/constructii-proprietari/o-cladire-de-patrimoniu-din-trei-abandonata-695992.html

Case in paragina  Poza case in paragina  Strada cu case

SCOPUL AUDIERILOR PUBLICE

Dat fiind contextul actual privind abordarea la nivel național a situației cladirilor și monumentelor istorice, Transylvanet – Federația pentru patrimoniul transilvănean consideră necesară și oportună desfășurarea unor audieri publice pe tema “Cum putem incuraja proprietarii constiinciosi de cladiri de patrimoniu si descuraja delasarea si nepasarea? Care este raportul optim dintre stimulente si amenzi?”

Astfel, programul se va derula în perioada ianuarie – februarie 2016 și va cuprinde 3 audieri publice comunitare (consultări publice) desfășurate în orașele Sibiu, Sighișoara și Brașov. Acestea vor reuni locuitori şi factori locali (autorităţi, instituţii de cultură, ONG-uri, GAL-uri) și vor fi organizate în colaboarre cu cei 3 parteneri:  Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Fundația Mihai Eminescu Trust din Sighișoara și Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității din Brașov.

Invităm pe această cale, pe toți cei care cred că pot aduce o contribuție la propunerile de stimulente și amenzi pentru propritarii de clădiri de patrimoniu, să își exprime în scris și verbal opinia în cadrul audierii publice cu tema “Cum putem încuraja proprietarii conștiincioși de clădiri de patrimoniu și descuraja delăsarea și nepăsarea? Care este raportul optim dintre stimulente și amenzi?”

Audierea publică se va ghida după 3 întrebări cheie, la care participanții vor răspunde în scris și apoi își vor susține oral răspunsurile:

1. Considerați că resursele bugetare suplimentare generate de noul Cod Fiscal la bugetul local, începând cu 1 ianuarie 2016, prin schimbarea sistemului de impozitare a proprietăților persoanelor fizice, ar putea fi direcționate către finanțarea reabilitării și consolidării clădirilor de patrimoniu?

2. Ce opinie aveți despre procedura de impozitare suplimentară a proprietăților lăsate în paragină? Ar trebui amânată sau, din contra, aplicată cât mai urgent? Cât de ferme ar trebui să fie autoritățile cu proprietarii cladirilor degradate și neingrijite?

3. Care dintre următoarele stimulente v-ar încuraja mai mult să vă întrețineți corespunzător proprietățile:

3.1. Preferați să vă fie co-finanțate de la bugetul local costurile de avizare a lucrarilor și să fie simplificate procedurile birocratice?

3.2. Ar fi mai potrivit să vă fie co-finanțate costurile de reabilitare, reparații și întreținere a clădirilor istorice?

sau

3.3. Doriți să fiți scutiți de la plata impozitului pe proprietate pentru clădirile de patrimoniu din ansamblurile și siturile monument   istoric?

 

Opiniile colectate prin procedura de audiere publică se vor sintetiza, de către Comisia de Experți a audierii publice, într-un raport – sinteză, care va fi făcut public, în presă precum, și prin afișarea pe site-ul www.transylvanet.org, unde va putea fi consultat alături de toate celelalte material specifice audierii publice. De asemenea, raportul – sinteză va fi transmis tuturor celor care au participat la audierea publică, la adresa electronică indicată în formularul de înscriere, precum și decidenților politici cu responsabilități în domeniu.

Accesând opțiunea orașului de interes pentru dvs., vezi găsi documentele necesare consultării pentru participarea la audierile publice:

SIBIU                    BRAȘOV                    SIGHIȘOARA

Crearea unor stimulente și amenzi pentru încurajarea proprietarilor conștiincioși de clădiri de patrimoniu şi descurajarea delăsării şi nepăsării depinde de gradul de implicare a fiecăruia dintre noi în proces.

Faceți pasul de la spectatori pasivi, ce urmaresc de pe margine drama patrimoniului, la actori activi!

Exprimați-vă deschis opinia despre soarta patrimoniului. Asumați-vă soluțiile și implicați-vă activ în luarea deciziilor.

Participând, dobandiți puterea de a vă influența viitorul!